2021-10-25 12:05:14• hírek • Agerpres

Iohannis: a hadsereg továbbra is szilárd támpont marad, megbíznak benne az emberek

Foto: presidency.ro
Foto: presidency.ro

A hadsereg továbbra is szilárd támpont marad, megbíznak benne az emberek, és alapvetően hozzájárul a román társadalom fejlődéséhez szükséges stabilitás fenntartásához - nyilatkozta hétfőn Klaus Iohannis államfő.

A román hadsereg napja alkalmából tartott ünnepségen mondott beszédében az elnök kiemelte, a hadsereg is az ország azon intézményei közé tartozik, amelyek nagy tiszteletnek örvendenek a lakosság körében, megbíznak benne az emberek.

"Üdvözlöm a román hadseregnek az egészségügyi válság kezeléséhez való jelentős hozzájárulását. A katonai egészségügyi személyzet, illetve a hadsereg által a polgári hatóságok rendelkezésére bocsátott eszközök számos életet megmentettek" - nyomatékosította.

Az államfő hozzátette, a hadsereg professzionalizmusának és odaadó munkájának köszönhetően Románia ma aktív és értékes tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) és fontos tagja az Európai Uniónak, tiszteletben tartja kötelezettségvállalásait, és hozzájárul a nemzetközi békéhez és biztonsághoz.

"A hadseregnek köszönhetően Románia folyamatosan erősíti biztonságszolgáltató szerepét az Észak-atlanti Szövetség keleti szárnyán. Összehangolt nemzeti, politikai, katonai és diplomáciai erőfeszítések révén megerősítettük a NATO elrettentő és védelmi pozícióját a fekete-tengeri térségben, és szövetségeseinkkel és partnereinkkel szoros együttműködésben továbbvisszük ezt a folyamatot" - nyomatékosította.

Beszédében az államfő felidézte a 2021-ben lezárult afganisztáni missziót is, hangsúlyozva, hogy ez volt a "leghosszabb, legösszetettebb és legfontosabb" katonai művelet, amelyben a román hadsereg részt vett az ország területén kívül a második világháború óta eltelt időszakban, ezzel is bizonyítva, hogy jó szövetséges. "Amikor nem tudtunk a legmodernebb haditechnikával előállni, katonáink és tisztjeink odaadása, stratégiai intelligenciája és elszántsága pótolta ezt. Hadseregünk így az elmúlt években folyamatosan hozzájárult Románia nemzetközi hitelének megerősítéséhez" - fogalmazott.

Az ismeretlen katona sírja nevet viselő bukaresti emlékműnél tartott ceremónián Iohannis mellett Florin Cîţu ügyvivő miniszterelnök, valamint Nicolae Ciucă ügyvivő védelmi miniszter, kijelölt kormányfő is részt vett.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: